Біологія

 

тематична робота з теми " травлення"




ТЕМАТИЧНА РОБОТА З ТЕМИ: « ТРАВЛЕННЯ »

РОБОТА УЧ_____ 9 ___ КЛАСУ

ХАРКІВСЬКОЇ ГІМНАЗІЇ 13

_____________________________________________________________  ____________

 

1 ВАРІАНТ

 

1. Зуби їжу :                                                    А) змочують   Б) подрібнюють

 

2.  Найпоширеніші захворювання зубів:     А) гастрит       Б) енцефаліт                          

                                                                         В) карієс

 

3. У ротовій порожнині розщеплюються :  А) білки           Б) вуглеводи                           

                                                                         В) жири

 

4. Апендикс – це:                                           А) залоза          Б) червоподібний відросток

                                                                         В) захворювання

 

5. Дизентерія – це:                                         А) харчове отруєння  Б) інфекційна хвороба

 

Вкажіть правильну відповідь: так  чи ні

6. Процес травлення  відбувається за допомогою травних соків._____

7. Печінка залежить до залоз внутрішньої секреції._____

 

8. Пепсин – це фермент:                              А) шлунка  Б) печінки  В) слинних залоз     

                                                                        Г) підшлункової залози

 

9. Язик утворений тканиною: А) м’язовою посмугованою Б) м’язовою несмугованою 

                                                   В) сполучною

 

10. Із ворсинок тонкого кишечнику в лімфу всмоктується :

                                                                        А) амінокислота  Б) гліцерин   В) глюкоза

 

11. У разі зниження кількості соляної кислоти в шлунку можуть бути порушені процеси розщеплення:

                                                                       А) білків      Б ) жирів       В) вуглеводів

 

12. Виберіть правильну послідовність органів, з яких складається травний тракт:

  А) ротова порожнина – шлунок – стравохід –кишечник

  Б) ротова порожнина – глотка – стравохід – шлунок – кишечник

  В) ротова порожнина – стравохід – шлунок – кишечник

 

13. Визначте правильну послідовність органів, які утворюють травний тракт:

  А) ротова порожнина                 Б) шлунок                                В) стравохід

  Г) дванадцятипала кишка          Д) сліпа

  Є) ободова кишка                       Ж) пряма кишка

 

14. Схарактеризуйте особливості будови та функції тонкого кишечнику.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

15. Чому соляна кислота чи жовч не перетравлюють клітини слизової оболонки шлунка чи кишки?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ТЕМАТИЧНА РОБОТА З ТЕМИ: « ТРАВЛЕННЯ »

РОБОТА УЧ_____ 9 ___ КЛАСУ

ХАРКІВСЬКОЇ ГІМНАЗІЇ 13

__________________________________________________________________   __________

 

 

2 ВАРІАНТ

 1.Ємність шлунка дорослої людини:         А)  1 л..Б) 2 л  В) 3 л

 

 2. Підшлункова залоза  виділяє:                 А) шлунковий сік Б) підшлунковий сік

 

 3. У ротовій порожнині розщеплюються  А) білки  Б) жири  В) вуглеводи

 

 4. У людини великих слинних залоз :       А) 2 пари  Б) 3 пари  ) 6 пар

 

 5. У товстому кишечнику відбувається:   А) реадсорбція води  Б) розщеплення клітковини 

                                                                        В) всисання амінокислот  Г) змелення

 

6. Печінка – це :                                            А) залоза  Б) фермент  В) гормон

 

Вкажіть правильну відповідь:  так  чи  ні

7. До складу зуба входе м’язова тканина._________

8. До складу шлункового соку входе фермент пепсин.___________

9. На процес травлення в ротовій порожнині впливає трипсин.____________

10. До інфекційних хвороб належать глистяні захворювання.__________

 

11. У шлунку відбувається :

 А) знезараження       Б) часткове травлення  білків і вуглеводів      В) всмоктування

 

12. Печінка належить до :     

А) залоз змішаної секреції       Б) залоз внутрішньої секреції     В) залоз зовнішньої секреції

 

13. Мікроорганізми , які мешкають у товстому кишечнику,розщеплюють :

А) білки      Б) жири       В) вуглеводи       Г) клітковину

 

14. Вода, що всмоктується  у товстому кишечнику  та потрапляє :

 А) у кров     Б) лімфу    В) тканинну рідин

 

 

 

 

 

 

ТЕМАТИЧНА РОБОТА З ТЕМИ: « ТРАВЛЕННЯ »

РОБОТА УЧ_____ 9 ___ КЛАСУ

ХАРКІВСЬКОЇ ГІМНАЗІЇ 13

__________________________________________________________________   _________

 

2 ВАРІАНТ

 

1.У ротовій порожнині внаслідок  дії слини розщеплюються :

           А) білки                                Б) жири        

           В) вуглеводи                        Г) нуклеїнові кислоти

2. Поживні речовини в організмі людини всмоктуються переважно в :

           А) шлунку                            Б) тонкому кишечнику    

           В) товстому кишечнику     Г) дванадцятипалій  кишці

3. Підшлункова залоза виконує функції : 

          А) виділення жовчу             Б) виділення інсуліну 

          В) накопичення глікогену   Г) виділення травних ферментів

4. У ротовій порожнині відбувається:

          А) механічне подрібнення їжі   Б) знезараження бактерій   

           В) розщеплення крохмалю       Г) розщеплення  жирів

5. Розщеплення білків в організмі людини починається в : 

           А) ротовій порожнині      Б) шлунку        

           В) стравоході                    Г) тонкому кишечнику

6. Із ворсинок тонкого кишечнику у лімфу всмоктується:

        А) амінокислоти                Б) гліцерин    

        В) глюкоз                            Г) нуклеотиди

7. Поживні речовини в кров всмоктуються в

        А) товстому кишечнику   Б) тонкому кишечнику     

        В) шлунку                          Г) прямій кишці

8. До складу тонкого  кишечнику входять :

        А) дванадцятипала            Б) клубова    

        В) сліпа                               Г) пряма    

        Д) товста                            Є) порожниста     Ж) тонка:

9. До травних залоз належать:

        А) слинні                             Б) щитоподібна

        В) підшлункова                  Д) печінка

        Г) одноклітинні слизової шлунка Д) наднирники

 

10. Чому як що довгенько потримати у роті хліб, з’являється солодкий смак?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

11. Як взаємозв’язані органи травлення та кровообігу?



Создан 15 дек 2012